czwartek, 26 lipca 2012

Torcik migdałowy (taki jak w IKEA :))

Składniki:                  ·   300 ml orzechów laskowych lub migdałów - z orzechów ciasto jest wilgotniejsze                  ·   1 łyżka maki
                
·  1 łyżeczka proszku do pieczenia
                
·   4 jajka
                
·   150 gr cukru

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na gęstą masę, np. na parze, ostrożnie wmieszać zmielone
orzechy, mąkę i proszek. Piec w tortownicy w temp. 180 *C w ciągu około
30 - 40 minut.

Składniki na krem:


·  
4 żółtka  ·   łyżka mąki ·   100 gr cukru ·   łyżeczka cukru waniliowego ·   150 gr masła

Przygotowanie:
Żółtka, mleko, wanilie i cukier wymieszać, zagotować powolutku ciągle
mieszając (uważać, bo może wyjść jajecznica jeśli ...)
Wymieszać masło, przestudzić, najlepiej w zamrażalniku.
Posmarować tort kremem, osobiście nie dziele spodu orzechowego tylko daje
cały krem na gore, ale można tez przeciąć i posmarować w środku kremem.

Tort posypać obficie płatkami migdałów.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz