Kiedy tylko
moja mama postanawia zrobić szarlotkę, cała blacha znika raz-dwa! Jest naprawdę
pyszna, chyba każdy w mojej rodzinie ją lubi :)
Składniki:
- 2 ½ szklanki
mąki *(½ ewentualnie)- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
- ½ kostki masła lub margaryny (rozrobić w mące)
-2 jajka
- 1 słoik jabłek + trochę cynamonu
Przygotowanie:
Masło wymieszaj z mąką, a potem dodaj resztę składników (oprócz jabłek w słoiku). Zagnieć całość, *gdyby się kleiło dodaj ½ szklanki mąki. Podziel ciasto na dwie połówki. Połowę ciasta wyłóż na blachę, a połowę włóż do zamrażarki. Na blachę wyklejoną ciastem wyłożyć jabłka. Na jabłka zetrzyj (na tarce z dużymi oczkami) ciasto wyjęte z zamrażarki, tylko szybko, bo caiasto rozmarznie. Piecz w 180- 200*C, ok. 45-50 min.
Masło wymieszaj z mąką, a potem dodaj resztę składników (oprócz jabłek w słoiku). Zagnieć całość, *gdyby się kleiło dodaj ½ szklanki mąki. Podziel ciasto na dwie połówki. Połowę ciasta wyłóż na blachę, a połowę włóż do zamrażarki. Na blachę wyklejoną ciastem wyłożyć jabłka. Na jabłka zetrzyj (na tarce z dużymi oczkami) ciasto wyjęte z zamrażarki, tylko szybko, bo caiasto rozmarznie. Piecz w 180- 200*C, ok. 45-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz