piątek, 19 października 2012

Krem brokułowy


Świetnie smakuje, ale jeżeli ktoś nie lubi „paciaj” to raczej nie polecam. Osobiście też nigdy nie przepadałam ze takim jedzeniem, ale kiedyś na technice koleżanka postanowiła „Ola, na następnej lekcji robimy krem brokułowy”, więc nie miałam wyboru. Z początku nie byłam do niego przekonana, ale kiedy go spróbowałam to po prostu…… PRZEPYSZNY!

Składniki (na 3 osoby):
• 1 brokuł
• 2 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1/2 pietruszki
• kawałek korzenia selera
• kostka rosołowa lub warzywna
• sól
• pieprz
• mleko lub śmietana albo śmietanka

Przygotowanie:

W 2 litrach gotującej się wody rozpuszczamy kostkę warzywną. Wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej gotujemy ok 5 – 7 minut i wrzucamy brokuła pokrojonego na mniejsze różyczki. Gotujemy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy aby lekko przestygło i miksujemy blenderem na krem (same warzywa, potem dodajemy trochę samej "zupy", jezeli dodamy całą to krem wyjdzie nam za rzadka). Dodajemy 1/3 szklanki mleka lub 2 łyżki śmietany lub śmietanki. I mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz