wtorek, 15 maja 2012

Zupa czosnkowa z grzankami i serem

Pewnego ponurego dnia, siedząc w domu stwierdziłam że zjem sobie obiad, ale niestety nic na obiad nie znalazłam, więc stwierdziłam, że sama cośprzygotuję. Zupka jest naprawdę prosta to wykonania i bardzo smaczna (oczywiście jeżeli ktoś lubi czosnek J ). Sięgnęłam po książkę kucharską i znalazłam taki przepis:

Składniki:


-ok. 8 – 10 ząbków czosnku (ja dałam ok. 12)
-1,2 l wody
-kostka rosołowa
-2-3 trójkąciki serka topionego ( jeżeli nie macie trójkącików, możecie dodać troche mniej niż połowę prostokątnego serka
)
-sól i pieprz
-50 g startego sera żółtego
-parmezan do posypania (opcjonalnie)
-bułka do grzanek
-oliwa lub olej do podsmażania czosnku i grzanek


Przygotowanie:
Czosnek kroję na drobne kawałki. ¾ pokrojonego czosnku podsmażam na oleju na patelni, aż delikatnie się zrumieni. Do garnka wlewam ok. 1,2 litra wody, dodaję kostkę rosołową i zagotowuję. Dodaję serki topione. Następnie wrzucam czosnek zarówno ten podsmażony jak i ten co nie był podsmażany. Gotuję. Doprawiam solą i pieprzem. Ja gotuję jakieś 25 minut. Dodaję też starty ser żółty, ale to już na sam koniec by się rozpuścił i fajnie ciągnął. Bułkę kroję w kostkę. Na patelnię (zawsze wykorzystuję tą po czosnku) wlewam troszkę oleju i wrzucam pokrojoną bułkę. Podsmażam obracając kostki, aż staną się rumiane i chrupkie. Do miseczek nalewam zupę, posypuję troszkę parmezanem (ale to nie jest konieczne) i podaję z grzankami.
Smacznego!





2 komentarze: