Składniki:
-ok. 8 – 10 ząbków czosnku (ja dałam
ok. 12)
-1,2 l wody
-kostka rosołowa
-2-3 trójkąciki serka topionego ( jeżeli nie macie trójkącików, możecie dodać troche mniej niż połowę prostokątnego serka)
-sól i pieprz
-50 g startego sera żółtego
-parmezan do posypania (opcjonalnie)
-bułka do grzanek
-oliwa lub olej do podsmażania czosnku i grzanek
Przygotowanie:
Czosnek kroję na drobne kawałki. ¾ pokrojonego czosnku podsmażam na oleju
na patelni, aż delikatnie się zrumieni. Do garnka wlewam ok. 1,2 litra wody,
dodaję kostkę rosołową i zagotowuję. Dodaję serki topione. Następnie wrzucam
czosnek zarówno ten podsmażony jak i ten co nie był podsmażany. Gotuję.
Doprawiam solą i pieprzem. Ja gotuję jakieś 25 minut. Dodaję też starty ser
żółty, ale to już na sam koniec by się rozpuścił i fajnie ciągnął. Bułkę kroję
w kostkę. Na patelnię (zawsze wykorzystuję tą po czosnku) wlewam troszkę oleju
i wrzucam pokrojoną bułkę. Podsmażam obracając kostki, aż staną się rumiane i
chrupkie. Do miseczek nalewam zupę, posypuję troszkę parmezanem (ale to nie
jest konieczne) i podaję z grzankami.-1,2 l wody
-kostka rosołowa
-2-3 trójkąciki serka topionego ( jeżeli nie macie trójkącików, możecie dodać troche mniej niż połowę prostokątnego serka)
-sól i pieprz
-50 g startego sera żółtego
-parmezan do posypania (opcjonalnie)
-bułka do grzanek
-oliwa lub olej do podsmażania czosnku i grzanek
Przygotowanie:
Smacznego!

Chętnie sprobuję :)
OdpowiedzUsuńTo miło :D
OdpowiedzUsuń