poniedziałek, 21 maja 2012

Panna cotta

Świeże i pyszne owoce lub sos owocowy to doskonały sposób żeby udekorować ten pyszny deser J.
Składniki:

-4-6 łyżek żelatyny
-kilka kropli ekstraktu waniliowego
-ok. ½ szklanki cukru
- ½ l śmietanki kremówki
- owoce lub sos owocowy do dekoracji

Przygotowanie:
Żelatynę wsyp do miseczki, zalej zimną wodą i zostaw żeby się zeszkliła. Następnie zmieszaj ją ze śmietanką, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i ustaw na małym ogniu. Składniki gotuj mieszając, ale nie doprowadzaj ich do wrzenia. Gotowa masę rozlej do foremek i odstaw do lodówki (ja odstawiałam na balkon, jak jeszcze było zimno). Kiedy masa się zsiądzie za pomocą jakiegoś gibkiego narzędzia wyjmij ją z foremki i udekoruj sosem owocowym. Można też wsadzić wiseczkę z panna cotta to gorącej wody 

i potrząsanąc, próbować ją wyjąć.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz