środa, 16 maja 2012

3 Bit

Szczerze polecam! Naprawdę przepyszne ciasto, łatwe (ale zajmuje trochę czasu). Kiedy je zrobiłam pierwszy raz, to cała blacha poszła od razu J!

To zdjęcie jest z internetu, ponieważ nie mam aktualnie żadnego innego, ale moje ciasto wygląda tak samo J.
Składniki:
-54 herbatniki (ok. 3 paczki herbatników z Biedronki)
-1 puszka masy krówkowej o smaku kajmakowym
-2 budynie waniliowe
-½ l mleka
-2 bite śmietany w proszku (najlepiej Śnieżka)
- ⅔ kostki masła
-330 g śmietanki 30% (Mleczna Dolina z Biedronki jest najlepsza)
-4 łyżki cukru
- kilka kostek czekolady mlecznej
 Przygotowanie:
*Budynie ugotuj według przepisu z tyłu opakowania (OBA W ½ LITRA MLEKA!!!) i dodaj 4 łyżki cukru. Gdy ostygną, zmiksuj je z masłem. Śmietankę  ubij na sztywno ze Śnieżkami (bardzo ważne żeby śmietanka była bardzo schłodzona, ja wstawiam ją do zamrażarki na 5-10 min). Składniki układaj warstwami:
·         herbatniki
·         masa krówkowa
·         herbatniki
·         masa budyniowa
·         herbatniki
·         bita śmietana
·         starta na tarce czekolada
Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
* Najlepiej jest ugotować budynie jako pierwsze, żeby zdążyły ostygnąć, a zmiksować je z masłem można później. 

3 komentarze:

  1. Potwierdzam, pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu! Sama ostatnio robiłam i zachwyca! Tylko szkoda, że taaakie kaloryczne...:( ale od czasu do czasu na odrobinę zapomnienia warto sobie pozwolić :)

    Pozdrawiam,
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda, troche kaloryczne ;/ Czy robiłaś taki sam (tzn czy ten sam przepis)? Dziękuje za odwiedziny btw. ;)

    OdpowiedzUsuń