To zdjęcie jest z internetu, ponieważ nie mam aktualnie
żadnego innego, ale moje ciasto wygląda tak samo J.
Składniki:
-54 herbatniki (ok. 3 paczki herbatników z Biedronki)
-1 puszka masy krówkowej o smaku kajmakowym
-2 budynie waniliowe
-½ l mleka
-2 bite śmietany w proszku (najlepiej Śnieżka)
- ⅔ kostki masła
-330 g śmietanki 30% (Mleczna Dolina z Biedronki jest najlepsza)
-4 łyżki cukru
- kilka kostek czekolady mlecznej
-1 puszka masy krówkowej o smaku kajmakowym
-2 budynie waniliowe
-½ l mleka
-2 bite śmietany w proszku (najlepiej Śnieżka)
- ⅔ kostki masła
-330 g śmietanki 30% (Mleczna Dolina z Biedronki jest najlepsza)
-4 łyżki cukru
- kilka kostek czekolady mlecznej
*Budynie ugotuj według
przepisu z tyłu opakowania (OBA W ½ LITRA MLEKA!!!)
i dodaj 4 łyżki cukru. Gdy ostygną, zmiksuj je z masłem. Śmietankę ubij na sztywno ze Śnieżkami (bardzo ważne
żeby śmietanka była bardzo schłodzona, ja wstawiam ją do zamrażarki na 5-10
min). Składniki układaj warstwami:
·
herbatniki
·
masa krówkowa
·
herbatniki
·
masa budyniowa
·
herbatniki
·
bita śmietana
·
starta na tarce czekolada
Gotowe ciasto wstaw do lodówki.
* Najlepiej jest ugotować budynie jako pierwsze, żeby zdążyły ostygnąć, a zmiksować je z masłem można później.

Potwierdzam, pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu! Sama ostatnio robiłam i zachwyca! Tylko szkoda, że taaakie kaloryczne...:( ale od czasu do czasu na odrobinę zapomnienia warto sobie pozwolić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Beata
Tak to prawda, troche kaloryczne ;/ Czy robiłaś taki sam (tzn czy ten sam przepis)? Dziękuje za odwiedziny btw. ;)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń